• Facebook
 • Blogger
 • Instagram
 • Bloglovin
 • Contact

CASABLANCA


CASABLANCA. Me lennettiin Suomesta ensiksi Casablancaan joka on iso kaupunki rannikolla. Casablanca on aika länsimaalaistunein kaupunki Marokossa. Monikulttuurinen olisi ehkä paras sana kuvailemaan Casablancaa, sieltä nimittäin löytyy ihmistä joka lähtöön. Casablancan ehkä suurin nähtävyys on eilisissä asukuvissakin näkynyt Hassan II moskeija, joka on niitä harvoja jonne ei muslimit pääsee sisälle vierailemaan. Muuten Casablanca on suhteellisen normaali kaupunki, tosin poikkeuksen tekee keskustassa oleva vanha kaupunki, Medina. Kun sinne astuu sisään, tuntuu että oltaisiin menty ajassa taakseppäin monta vuosikymmentä. Sokkeloiset kujat, ärhäkkäät myyjät, juoksevat lapset. Tuntu tosin että torikojut olivat täynnä vain feikkejä länsimaalaisia kopioita, joita kilpaa yritettiin tyrkyttää kaikille. 

Olin varautunut siihen, että tullaan kiinnittämään huomiota ja huutelemaan, koska oon vaalea. En jotenkaan ehkä kuitenkaan osannut odottaa kuinka suoraa ja töykeääkin se on välillä. Helpoimmalla pääsee kun ei kertaakaan erehdy katsomaan huutajan päälle, vaan tuijottaa vain tiukasti eteenpäin. Tällä tavoin joutui kyllä sitten useaampaan otteeseen kuulemaan sen, että on 'bitch'. Pukeuduttiin Casablacassa peittävästi, ainakin näin mun näkökulmasta. Tietenkin se on täysin eri asia, kuin burkhaan hunnuttautuminen. 


Kissoja, aivan kaikkialla. Joka kadun kulmassa, puskan alla ja auton konepellillä. Osa niin kamalan suloisia, että oisin voinut napata ne kaikki laukkuun, kun taas osa sitten aika huonossa kunnossa. Olisin voinut jokaista pysähtyä paijjaamaan, mutta eihän se ois tainnut mitenkään viisainta olla. Koiria koko reissun aikana taisin nähdä alle viisi. Kissoja ehkä viisi sataa. 

Köyhyys ja rikkaus tuntu olevan ihan vieri vieressä Casablancassa, niinkuin kaikkialla Marokossa. Tuntui että loisteliaan paikan vieressä, vähän kun päätä käänsi, löytyi ränsistynyttä ja rikkinäistä. Siistiä oli, yllättävänkin siistiä, luuli osittain olevansa Euroopassa, mutta nää röttelöt mitä löytyi ihan joka paikasta paljasti sen, että Afrikassa ollaan. Kaupungin ihan keskustassa saattoi olla jokin romuttunut talo tai hylätty aukio. Paikkoja joille ei ole tehty varmaan vuosikymmeniin mitään. Kontrastit joka suuntaan on hyvin hyvin suuret. Toisaalta islamin uskonta on vahvasti läsnä, rukouskutsuilta ei voi millään välttyä, kun taas vastaan tulee kadulla hyvin länsimaalaista jalankulkijaa. Vain kerran matkan aikana itseasiassa nähtiin ihmisiä rukoilemassa. Vastaan saattaa tulla täysin hunnutettu nainen joka kulkee ihan länsimaalaisen naisen kanssa. Se tuntuu musta omituiselle, vaikkei siinä ole yhtään mitään kummallista. Ihan hyvin mäkin voisin kulkea täysin erilaiseen uskontoon kuuluvan ihmisen kanssa. Jotenkin tällä tavalla vaan se ero on niin huomattava. Isolta ero näyttää myös silloin kuin täysin länsimaalaisen näköinen mies, merkkivaatteineen ja lippiksineen tulee vastaan käsikynkässään nainen josta näkyy vain silmät. 

Jotenkin mulle tulee siitä tosi ristiriitainen tunne, vaikka saattaa olla, että se nainen on täysin sinut sen asian kanssa. Tuntuu vain jotenkin niin väärällä, että naiset pitää piilottaa. Ihan kuin he menettäisivät jotain siinä,,,,?


Tuosta yhteiskunnasta naiset on kyllä hyvin saatu häivytettyä, vaikka edistystä tapahtuu koko ajan naisen aseman parantamiseksi. Kaikkialla näkyy vain miehiä. Miehet istuu kahviloissa, miehet kävelee kadulla, miehet tekee sitä ja tätä ja huutelee turistien perään. Naiset on hunnutettu harsoihin ja heitä näkee suhteessa miehiin paljon harvemmin. Casablancassa tämä suhde oli kaikista pienin, verrattuna siihen mitä näki muualla. Tuntuu mun mielestä niin väärällä tää asia, joskaan en tiedä kuka mä oon tuomitsemaan ja arvostelemaan heitä. 

Sama asia tuolla rannalla, missä oltiin hetken vilvoittelemassa. Allekirjoittaneen oli myös pakko päästä uimaan ja koska bikinejä ei sattunut olemaan repussa mukana, pyyhkeestä puhumattakaan. Tämä meni alusvaatteillaan uimaan. Ihan vain siksi, koska pystyn. Rannalla naiset istuivat burkhissaan aurinkovarjojen alla kun lapset ja miehet olivat uimassa. Muutama nainen tosin oli mennyt veteen lastensa kanssa ihan vaatteineen kaikkineen. Ranta oli mun mielestä aikalailla kuitenkin täynnä paikallisia, koska suurin turisti kausi alkaa olla ohitse jo syyskuussa. Ranna vierestä löytyi kauppakeskus jossa oli muun muassa H&M. Käytiin tarkistamassa mitä siellä myydään ja valikoima oli täysin sama kuin Suomessakin. Jättää miettimään juuri sitä että kelle se liike on suunnattu? Turisteille?

Mitä naiset pitää päällään burkhien alla? Mitä naisilla on päällä kun he ovat kotonaan?


Marokko on ollut Ranskan siirtomaa ja se näkyy kaikkialla. Arkkitehtuurista tulee mieleen Ranska ja Pariisi, Casablancassa on oma Sacre Courinsa ja kaikki osaavat puhua ranskaa. Englannilla ei oikein täysin turisteille suunnattujen paikkojen ulkopuolella pärjää. Ranskaa ja arabiaa, sitä kuulee kaikkialla. Ranskalaisia ruokia on ravintoloiden menut täynnä. Mutta päällimmäisenä tunteena on kyllä jotain ihan muuta kuin Ranska. 

Oon käynyt Marokkoa ennen Afrikassa kaksi kertaa, Keniassa. Ja sen Afrikan tunteen tuntee, sen haistaa ja kuulee, sen näkee ja ymmärtää. Sitä ei voi mitenkään selittää, millainen se tunne on, mikä tekee maasta Afrikkalaisen. Sen vaan ymmärtää. Heti lentokentältä ulos tullessa sen haistaa. Afrikan hajun. Ja tiedän että kuullostan varmaan hassulle ja te siellä nauratte partaanne, mutta näin se vain on. Afrikkalaisia piirteitä on mun mielestä myös nämä hylätyt ja ränsistyneet alueet. Köyhyyden ja rikkauden käsikädessä kulkeminen. Toisaalta taas Arabi ja muslimi kulttuuri tekee Marokosta täysin erilaisen maan kuin Keniasta. Se on jotenkin enemmän kaikkea. Enemmän melua, huutoa ja pölyä. Enemmän ääntä, väriä ja kontrastia. Sitä kaikkea ymmärtää sen takia vähemmän, tuntee itsensä enemmän ulkopuoliseksi ja tunkeilijaksi. Sitä erottuu enemmän ja tuntee itsensä vain seuraajaksi. 

Vaaleana ihmisena sitä erottuu varmasti marokkolaisista, tosin vähemmän kuin täysin mustista kenialaisista ulkonäöllisesti. Mutta kuitenkin mulle tuli paljon vieraampi olo Marokossa kuin Keniassa, koska Marokossa sulle osoitetaan se, ettet sä kuulu tänne. Sua ei toivoteta tervetulleeksi, ainakaan ystävällisesti. Aggressiivinen vastaanotto on varmasti taattu. 


Mutta älkää käsittäkö väärin, marokkolaiset, ainakin osa, on todella ystävällisiä. Mukavia ja vieraanvaraisia. Uskonnon mukaan muukalaisessa saattaa ilmentyä heidän jumala, joten vieraanvaraisuus on aina huipussaan. Se ei vaan esiinny ihan kaikkialla. Varsinkin miehet, en tainnut olla tekemisissä kuin vain muutaman marokkolaisen naisen kanssa, on hyvin verbaaleja. En oikein pysty kuvailemaan sitä tunnetta mikä on kun melkein jokainen kadulla vastaan tuleva mies huutelee jotain sulle, kommentoi sun ulkonäköä tai päästää pusu ääniä. Jokainen nainen jonka kanssa vähänkään olin tekemisissä taas oli todella mukavia ja ystävällisiä. 

Surullsitahan siinä on se, että parin ekan niin sanotun huonon kokemuksen jälkeen marokkolaisesta miehestä, sitä alkaa heti välttelemään ja ajattelemaan sitä pahinta, ihan kaikista. Ei meitä sentään ihan joka paikassa huiputettu tai kaltoin kohdeltu. Tää saattaa alkaa kuullostamaan siltä, että meillä oli kamala loma. Tai että meille vain huudeltiin kaduilla ja oli epämukavaa. Ei ei! Loma oli onnistunut, loistava ja herättävä. Tälläiset asiat jäävät vain siinä erikoisuudessaa melkein päällimmäiseksi mieleen kokonaisuudesta. Ja tälläisistä asioista sitä jotenkin haluaa kertoa, eikä vain siitä, että huh söin tolloin tosi hyvää ruokaa ja että kuinka upea se moskeija olikaan ulkoa. Nää on ne asiat mitkä sitten oikeesti merkitsee mun mielestä.

Marokko olisi mun mielestä uskomaton turisti kohde, potentiaalia sillä on vaikka muille jakaa. On merta, on lumihuippuisia vuoria, mielenkiintoisia kaupunkeja ja Sahara. Marokko kuullostaa vaaralliselle, se kuullostaa Afrikalle ja sille, että siellä voi tapahtua kaikenlaista. Se kuullostaa seikkailulle! Sitä se onkin. Pariin otteeseen minä, ylpeä nainen, kuitenkin totesin että olisimpa mies, niin ei tarvitsisi kestää tälläistä kohtelua, tai että voisin tehdä täällä paljon enemmän, voisin liikkua pimeällä, eikä tarvitsisi todistaa itseään kenellekkään. Ja tämä on väärin. Jos jokin maa saa mut tuntemaan tällä tavalla, siinä on jotain vikaa. Ja siinä on se syy, miksi Marokko ei oo vielä mikään tusina turisti kohde. Pystyykö se lyömään lävitse koskaan, jos asenteet ei vaihdu naisia kohtaan? Tapahtuuko se muutos, mitä on ollut tekeillä jo vuosikymmeniä siellä? 


Casablancassa oltiin vain todella nopesti. Yksi päivä, jonka aikana käveltiin 20 kilometriä ja nähtiin kaikki mitä irti saatiin. Casablanca on portti Marokkoon, tie Marrakeshiin jonne mekin jatkettiin seuraavana päivänä junalla. Casablanca on murroksessa, se länsimaalaistuu kovaa vauhtia ja menettää ehkä sitä omaa identiteettiiään. Casablanca ei oo kovin kummoinen paikka, jos ollaan rehellisiä. Ehkä vähän sieluton kaupunki. Kaupunki joka on Afrikan ja Euroopan välissä, joka ei oikein kuulu kumpaankaan. Väliinputoaja. Oon iloinen että me käytiin siellä kuitenkin, se toimi harjoitteluna Marrakeshille, joka oli sitten full on everything. Sama tarina, mutta monta kertaa suurempana, eläväisempänä, värikkäämpänä ja äänekkäämpänä. 

Musta tuntuu että on vaikea erottaa yksittäisiä tapahtumia jo tuolta matkalta. Yksi päivä tuntui kestävän viikon verran, koska niin paljon mahtui yhteen päivään. Illalla kymmenen aikaan oltiin jo ihan poikki ja valmiita nukkumaan. Kun mä tulin kotiin Marokosta, tuntui että oisin ollut poissa kuukauden. Tuntui oudolta palata takaisin, koska kaikki oli ihan samalla lailla kuin mun lähtiessä. Tuntuu että itse muuttui matkalla niin paljon, että oletti kaiken seuraavan perässä. Miten paljon matkailu avartaakaan, saa ymmärtämään tai ainakin ihmettelemään sitä miten erilaista on muualla. Hämmästyin myös sitä, miten monta kertaa tajusin ajattelevani, että näillä on täällä asiat aika huonosti. Vaikka asiat on heillä vain erilailla. Sitä kun on itse tottunut tiettyyn standardiin, ei osaakkaan ymmärtää että se ei olekkaan se ainut oikea ja hyvä ja onnellinen tapa elää. 

Yhä edelleen tuntuu etten oikein saa mitään irti koko matkasta, voisin toki pintapuolisesti kertoa että mitä tehtiin minkäkin päivänä, mutta se ei tunnu oikeelta. En mä voi kirjoittaa näin merkittävästä matkasta sitä, että mitä söin minäkin päivänä ja mitkä nähtävyydet mä näin! Mun täytyy pystyä antamaan enemmän, pystyä paremmin kuvailemaan ja luomaan teille mieleen kuvia siitä mitä mä oon nähnyt ja ymmärtänyt. Mutta tuntuu ettei mulla oo sanoja mun ajatuksille, tuntuu että näin kirjoitettuna kaikki näyttää väärälle, erilaiselle. Pelkään että te ymmärrätte kaiken väärin mitä mä koitan teille kertoa. Mutta mä yritän, yritän maalata teille sitä mitä mä oon nähnyt! 

12 kommenttia:

 1. Niin mykistävää tuo miten suhun siellä suhtauduttiin. Oon itse matkustanut viidessä eri Afrikan maassa, mutta tota ei oo tullut vastaan! Toi Afrikka haju on niin tuttu eikä ollenkaan sun keksimä, sitä ei oikeesti voi selittää eikä se oo hyvä eikä paha se on vaan erilainen : -D Tä postaus oli tosi hyvä, tykkään sun kirjoitus tyylistä ja tosta miten kirjoitat sun omia tuntemuksia ja fiiliksiä sen sijaan että luettelisit vaan mitä teitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja uskon että tällä tavalla varsinkin kaikkii nuorempiin naisiin suhtaudutaan ja se kyllä yllätti. Keniassa ei mitään vastaavaa ollut. Olen kyllä kuullut että esimerkiksi Egyptissä tää ois kanssa aika yleinen tapa... Haha ihana etten oo ainut tän haju jutun kanssa :----D

   Kiitos! Halusinkin tästä postauksesta vähän erilaisen just tän kohteen takia. Onhan se ihan erilainen paikka matkustaa kuin normaalit kaupunki lomat Euroopan pääkaupungeissa. :---)

   Poista
 2. Anonyymi9/9/15

  Siistiä oli, yllättävänkin siistiä, luuli osittain olevansa Euroopassa, mutta nää röttelöt mitä löytyi ihan joka paikasta paljasti sen, että Afrikassa ollaan. " et oo tainnu paljoa Euroopassa matkustaa? Tiedätkö kun esim Unkarissa, Bulgariassa ja Serbiassakin on vaikka minkänäköistä röttelöä kun vähän menee pääkaupungista ulospäin, etkä sä sillä hetkellä pysty tunnistamaan missä maassa ollaan. Just saying, Eurooppa ei ole mikään puhdas ja turvallinen paratiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo valitettavasti käynyt noissa maissa ja kyllä sen tiedostan ettei eurooppa oo mikään puhdas paratiisi! Sen verran tullut reissattua Euroopassakin. Tarkoitin tällä kommentilla sitä, että näitä röttelöitä löytyi ihan siitä kaupungin keskustasta Casablancasta, se ei ehkä tullut tästä asiayhteiydestä se ilmi suoraan. Tietenkin sitten nämä lisääntyivät mitä sivummalle keskustasta mentiin, mikä on ihan normaalia joka puolella maailmaa. Kontrasti hienon kerrostalon ja röttelön välillä oli suuri ja juurikin siitä huomasi, ettei ollut Euroopassa (niissä kaupungeissa missä oon keskustassa käynyt), koska sieltä ei vastaavaa tule vastaan.

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen tama postaus!!:) Tosikiva kun kirjoitut just enemmän kaikista tunteista ja fiiliksistä mitä paikka herätti, herätti itseäänkin ajattelemaan kaikki näitä asioita. Ja upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tätä kun aloin kirjoittamaan en ollut yhtään varma mitä paperille sitten syntyy, aikamoista tajunnan virtaa :---D Mut tää matka kyllä herätti niin paljon ajatuksia ihan uusista asioista!

   Poista
 4. Miun mielestä avasit pinnan altakin tosi kiinnostavasti ja syvällisesti. Siulla on aina niin hyviä mietteitä. Ihana postaus Reetta! Tää siun blogi on yks miun lemppareista, en voi kun kehua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kiitos! Ihana kuulla että sain avattua mun mietteitä, sillä tavalla että niitä muutkin ymmärtää kuin vain minä :--D Oon just tälläinen mietiskelijä haha. Ja kiitos vielä, on niin niin hyvä kuulla että mun blogista tykätään, tsemppaa jatkamaan :---)

   Poista
 5. Voi ei ! Mun tuli ihan paha olo kun luin tätä. Olen asunut 12 vuotta Marokossa Rabatissa mutta Casa on tuttu kaupunki myös ja mulla on paikasta ihan toisenlainen kuva. Marokossa ei käytetä Burkhaa ( se on se vaaleansininen mihin naiset pukeutuu Afganistanissa ), vaan Chellabaa ja huivia, ja yleisnimi hiukset peittävälle asulle on hijab. Monet marokkolaiset naiset pukeutuvat ihan modernisti ( riippuu kaupungin osasta ) ja ovat todella tyylikkäitä ja myös meikkaavat paljon enemmän kuin naiset Suomessa. Rannoilla näkee myös paikallisia naisia bikineissä mutta täytyy osta valita oikea ranta :) Marokko on luokka yhteiskunta ja köyhät ja kouluttamattomat ihmiset pitäytyvät perinteissä. Marokossa on myös paljon kohteliaita ja hyvin käyttäytyviä miehiä mutta taas . . . täytyy ikään kuin pysytellä omiensa parissa ;) Ihan joka paikassa siellä ei kannata kuljeskella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, mun ei tällä tekstillä todellakaan ollut tarkoitus mitenkään mustamaalata tai puhua pahaa! Ja my bad ton burkha kämmin suhteen, tosiaan oon kuullutkin hijabista! Kiitos tästä korjauksesta! Voi olla että mulle näin ensikertalaisena tää kaikki korostui tosi paljon, verrattuna suhun ja sun kokemukseen Marokosta. Varmaan tälläi viikon reissussa kävi niin, että ne huonokäytöksiset miehet korostui ja nää hyvin käyttäytyvät jäi huomioimatta, heitä varmasti on kuten sanoit! Matka oli kuitenkin aivan mahtava ja Marokko kyllä hurmasi mut :---)

   Casassa oli paljon myös näitä moderneja naisia, aivan totta! Marrakeshissä sitten huomattavasti vähemmän. Vaikka tän tekstin otsikko onkin vaan Casa, niin taisin aika paljon kirjoittaa koko loman kokemuksista niitä sen enempää erittelemättä. Taidettiin olla sitten just sillä väärällä rannalla Casassa! Kiitos paljon sun kommentista!

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoista luettavaa! :) Kiva, että oot jaksanut kattavasti avata sun fiiliksiä tästä reissusta. Ja huh miten upeita kuvia myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jotenkin sen takia haluaa kertoa näin katavasti on just se, kun tää ei oo mikään perus kohde :---D Pitää ehkä vielä tehdä vähän struktruroidumpi postaus tästä asiasta haha...

   Poista

Instagram
Instagram
Facebook
Bloglovin
Email
Copyright © 2016 FASHION STATEMENT.Design By Blogger Templates & Websoham. | Distributed By Gooyaabi Templates